Kunst in Ommoord

Posted by admin on 15th april, 2018

Het is anders geworden op de Ommoordse President Rooseveltweg.

Sinds deze maand staan er op de drie binnen-rotondes van de President Rooseveltweg, midden tussen het langsrijdende verkeer, kunstwerken in primaire kleuren.

Deze drie kunstwerken zijn van de Ommoordse bewonersstichting De Witte Bollen, die deze begin 2018 overnam van de Gemeente Rotterdam.
Oorspronkelijk zijn de kunstwerken in 1988 gemaakt in opdracht van de Rotterdamse en Rooms Katholieke Woningbouwvereniging ”Voor het huisgezin”. Ze waren onderdeel van een serie van zes die de Delftse kunstenaar Cor Dam van grote platen Cortenstaal© creëerde.
De woningbouwvereniging plaatste de kunstwerken, ter gelegenheid van haar
75-jarig bestaan, bij haar huurwoningen in Rotterdam. Zo ook op voor de bewoners rond het Cymbelkruid in Rotterdam-Ommoord.
Deze Ommoordse bewoners waren het meer dan zat dat de werken niet meer werden onderhouden. Een van hen, Ruud Eering, kwam met het idee het kunstwerk op de vlakbij gelegen verkeersrotonde te plaatsen. Stichting De Witte Bollen (beheerder van Ommoordse kunstwerken in de buitenruimte) pakte dat op en combineerde het project met nog twee andere kunstwerken, zodat er nu drie in Ommoord staan.


De Gemeente pakte intussen de rotondes aan, die nu voorzien zijn van een ronde glooiing en nieuwe inplant. Een prima plek voor de kunstwerken precies in het midden op de rotondes, waarbij het overleg met instanties en eigenaren van leidingen in de grond toch
nog twee jaar tijd vroeg. Aannemersbedrijf A. Helsemans zorgde voor de plaatsing van de elk bijna 1.000 kilo zware kunstwerken. Cor Dam zag de kunstwerken liever kaal in haar oorspronkelijke roestige vorm, maar bewoners kozen in 1988 al voor een echte kleurstelling. Daarom liet Cor Dam het schilderen verder graag aan andere kunstenaars over. De afgelopen twee weken heeft de Rotterdamse Kunstenaar Tom Waakop Reijers de drie kunstwerken voorzien van primaire kleuren, zodat ze een vrolijke en frisse uitstraling geven. Tijdens zijn werkzaamheden op de rotondes kreeg hij van langsrijdende automobilisten vele malen een duimpje omhoog en vanuit de opengedraaide raampjes klonk regelmatig “Ze worden weer mooi” en “Je kunt ze goed zien”.
Bewonersstichting De Witte Bollen gaat ze in de toekomst beheren, schoonhouden en wanneer nodig bijwerken. Ideeënman Ruud Eering is daarom ook toegetreden tot het bestuur van de bewonersstichting. Het project is dankzij de Bewonersstichting, de Gemeente Rotterdam, CBK (Centrum Beeldende Kunst), Tom Waakop Reijers en Arie Helsemans binnen de begroting uitgevoerd. Nu maar hopen dat de automobilisten er rijdend van kunnen genieten en niet steeds op de Rooseveltweg in de file staan. Dan is alles weer mooi en prettig.